Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil

Anda jelas pernah dengar perihal bermain saham, sama ada dibanding rakan-rakan yang eksper atau bisa dibaca mana saja artikel perihal pasaran saham. Kalau cerita perihal bermain saham ni, kaedahnya terdapat banyak . Maka, dalam artikel ini, saya mau kongsikan perihal kaedah-kaedah bermain saham yang bisa anda cuba, dan teknik bermain saham bermodalkan kecil.

Nota: Artikel ini memberinya pencahayaan am perihal pelaburan saham hanya dan jangan diguna selaku pedoman pokok untuk bikin pelaburan tanpa ada pengetahuan yang memenuhi. Beberapa nama Syarikat yang dikatakan sekedar selaku contoh dan bukan selaku cadangan buat jual membeli saham itu.

Teknik Bermain Saham

Kalau sentuh bab bermain saham ini, kita bisa bahagikan ke 2 macam am, iaitu:

– Bermain Saham Waktu Saat Pendek: Day Trading dan Short Termin Trading

– Bermain Saham Waktu Saat Panjang: Nilai Investing

Silakan kita huraikan satu-satu secara singkat saat sebelum anda mendalami teknik bermain saham bermodalkan kecil.

Day Trading dan Short Termin Trading

Seperti yang disampaikan analisasaham.org Tred saham secara harian atau secara universalnya lebih dikenal selaku “day trading” merupakan kaedah bermain saham yang butuh anda memiliki kemampuan dan pengetahuan teknikal buat mengkaji naik-turun suatu hal harga saham di pasar dalam tempoh saat yang cepat. Dari sisi tempoh saat, dia bisa bahagikan ke 4, iaitu:

– “Scalping”: Saham dipasarkan beli ke dalam tempoh waktu atau minit sahaja.

– “Day trading”: mirip namanya, beli-jual saham mulai berlaku dalam hari yang serupa.

– “Swing”: Beli-jual berlaku dalam sekian hari.

– “Short termin trading”: pun teknik bermain saham dalam waktu saat pendek, namun ambil saat sedikit lama, sama ada satu minggu atau dua minggu.

Buat bermain saham secara short-term trading, anda penting terlebih dulu ketahui teknik memakai “technical analysis” (riset teknikal) buat meramal naik-turun harga saham.

Buat bermain saham secara day trading, anda harus mengetahui teknik mengkaji carta harga saham sesuai ini. Umumnya, jika anda seseorang yang memiliki risk tolerance yang rendah, day trading bisa buat anda tidak tidur malam.

Jika nak bermain saham secara day trading, anda akan butuh sesi tanggung jawab dan kemampuan yang tinggi. Tanpa ada disiplin dan pengetahuan yang benar, bahaya.

Nilai Investing

Pelaburan Nilai atau “Nilai Investing” juga merupakan stail bermain saham yang bisa disebut lebih santai. Artinya, anda tak perlu mengkaji harga pasar saham tiap hari. Berbeza dengan day trading yang mana untung rugi tergantung penuh pada harga saham di pasar, Nilai Investing memberinya keperluan ke nilai sesebuah syarikat yang sahamnya anda membeli. Diluar itu, dengan nilai investing, anda akan menggenggam portfolio saham buat tempoh saat yang lebih panjang iaitu bertahun saat sebelum menjualnya.

Ada 3 macam kelompok saham yang anda bisa labur buat mendapat pulangan cukup lewat nilai investing, iaitu:

– Growth persediaan (membeli saham memiliki potensi jadi jauh makin berharga dalam tempoh saat sejumlah tahun)

– Dividend persediaan (memperoleh bayaran dividen di atas keuntungan syarikat)

– Asset play (beli saham syarikat yang anda ketahui nilai asset sesungguhnya jauh makin tinggi dibanding harga yang diputuskan pasaran)

Lantaran itu namanya disebut nilai investing, dia kerana anda penting ketahui teknik memandang sesebuah syarikat yang tersenarai di pasar saham, dan membeli saham itu saat harga tambah murah dibanding nilai suatu hal saham itu, atau “undervalued”.

Rancangannya seperti sama ketahui kontrak sebenar seutas arloji memiliki nilai RM500, dan anda beli saat harga jam memiliki diskaun, iaitu jatuh di bawah RM500.

Berbaloi ke tidak bermain saham teknik nilai investing ni? Tanyalah Warren Buffett. Beliau merupakan salah orang dibanding tiga orang paling kaya di dunia, dan beliau jugalah yang mempopularkan nilai investing.

Warren Buffett mendidik teknik memutuskan saham yang bagus. Warren Buffett sekarang memiliki suatu syarikat yang memiliki nama Berkshire Hathaway yang memiliki saham dalam Apple, Coca-Cola dan banyak. Realitas menarik: Saham Berkshire Hathaway merupakan yang paling mahal di dunia setakat 10 Disember 2020, iaitu dengan harga USD340,501 (bertepatan RM1,38 juta) seunit! Selaku contoh, jika anda membeli saham Google (GOOGL: Alfabet Inc. tersenarai di NASDAQ) di tahun 2009, 1 saham memiliki nilai kurang lebih USD200. Pada Disember 2019, harga udah mencecah USD1,360 (pulangan sejumlah 680%)!

P.s. Saya tak membuat cadangan buat beli mana saja saham. Anda perlulah membuat riset terlebih dulu saat sebelum cuba bermain saham.

Teknik Bermain Saham Dengan Modal Kecil

Terlebih dulu, mau saya maklumkan bahawa saya merupakan orang Nilai Investor. Oleh yang begitu, kaedah yang dijelaskan akan menfokuskan ke nilai investing.

Pertama sekali, anda penting ketahui bahawa di Malaysia, kontrak buat mula beli saham bisa disebut amat rendah. Buat meningkatkan pelabur yang lebih ramai, anda sekarang bisa beli saham dengan 1 lot, iaitu bertepatan dengan 100 unit saham. Artinya, bila harga saham yang mau dibeli merupakan RM1.00 seunit, kontrak satu lot sekedar RM100.

Baik, saat ini saya kongsikan teknik bermain saham bermodalkan kecil.

Mula Mengumpul Modal Tambahan Secara Berterusan

Anda jelas tertanya-tanya, mengapa hal pertama-kali yang saya terangkan yaitu untuk mengumpul tambahan dana?

Betul sekali, anda bisa diawali bermain saham bermodalkan yang kecil. Namun, mesti diingatkan bahawa modal yang kecil akan memberinya keuntungan yang kecil (tak boleh rasa patah semangat dulu, dengar dahulu keterangan saya ya).

Selaku contoh, jika anda melabur RM1,000 dan saham anda memberinya pulangan sejumlah 20% satu tahun, artinya anda memperoleh untung sejumlah RM200 sahaja. Namun, jika anda melabur RM10,000, 20% itu berharga RM2,000!

Tak ada rahsia di sini, ianya merupakan realitas yang terang.

Melihatkan sulit buat beberapa kita terutama yang masih terbilang muda buat menaruh modal permulaan yang tinggi, anda bisa mempraktikkan kaedah menabung. Artinya, biarpun anda diawali dengan serendah RM500 atau RM1,000, anda bisa menabung RM100 atau RM200 tiap-tiap bulan buat ditambahkan ke dana pelaburan anda. Jika anda menabung RM100 waktu 12 bulan sekalinya, anda udah memiliki tambahan modal sejumlah RM1,200!

Belajar Teknik Bermain Saham Dengan Benar

Cuma kerana modal permulaan anda kecil, tak punya maksud anda bisa ambil kemungkinan yang semakin tinggi cuma buat “cuba-cuba” atau “suka-suka”. Kebalikannya, anda perlulah memupuk diri buat bermain saham yang benar terlebih dulu. Ini kerana, merupakan penting buat anda ketahui teori dan praktikal yang benar, selanjutnya lakukan memakai modal yang kecil saat sebelum anda memperbanyak modal buat memperoleh pulang yang semakin tinggi. Jika tersilap teknik, anda barangkali terangkut-bawa dengan stail pelaburan yang keliru, dan dia akan bawa rugi yang besar.

Saya cadangkan anda hadiri seminar saham buat diawali. Melihatkan ini cara permulaan, tak ada kelirunya buat sertai kelas-kelas azas pelaburan yang ada di luar, terlebih kalau ianya sia-sia.

Hold Position buat Tempoh Saat Yang Lama

Bermodalkan yang kecil, secara amnya kita mengetahui bahawa pulangannya pun merupakan lebih kecil. Namun, dalam pelaburan saham ni ada satu permasalahan yang disebut “compounding efek”, yang punya tujuannya pulangan anda bisa ganda dalam tempoh saat yang lama.

Compounding efek ni seperti bebola salji yang bergolek menuruni bukit. Semakin lama dia bergolek, bebola itu jadi makin besar.

Contoh-contohnya jika tiap-tiap tahun anda memperoleh pulangan sejumlah 20%,

– Tahun awalan: Nilai: RM1,000 – Untung 20% (RM200) = jumlah RM1,200

– Tahun kedua: Nilai RM1,200, untung 20% (RM240) = jumlah RM1,440

– Tahun ketiga: Nilai RM1,440, untung 20% (RM288) = jumlah RM1,728

– Tahun keempat: Nilai RM1,728, untung 20% (RM345.60) = jumlah RM2,073.60 (anda anyar sahaja menduplikasikan modal anda dalam empat tahun !)

 

Tahun selanjutnya tu bisa duga sendiri lah ya. Namun, mesti dikenang bahawa pulangan akan makin besar kalau anda menjalankan kaedah pertama, iaitu memperbanyak modal dari pada saat ke pada saat.

 

Sehingga tidak boleh sampai gusar jika modal tidak besar, namun yang perlu anda mesti mulakan dengan awal mula biar saat compounding efek itu lebih panjang.

 

Realitas menarik: Warren Buffett mula melabur pada usia 11 tahun, dan sekarang beliau memiliki asset USD86 billion di tahun 2020. Di pada sebuah bertemu ramah, beliau berbicara bahawa beliau menyesal kerana tak melabur lebih mula, iaitu saat tujuh tahun.

 

Tonton graf yang memberikan tambahan nilai kekayaan (nett worth) Warren Buffett dari tahun ke tahun. Dengan kuasa compounding efek, memang sikit-sikit lambat-laun jadi bukit! Warren Buffett juga sempat memberinya satu analogi bahawa “pasaran saham merupakan seperti satu mesin buat mengalihkan kekayaan dibanding mereka yang tak sabar ke mereka yang penyabar.”

[H3] 4. Dampingi Emosi Anda! [/H3]

 

Masalah ini bisa disebut merupakan permasalahan yang begitu penting, terutama buat anda yang ingin buat bermain saham bermodalkan yang kecil. Anda penting ketahui bahawa dalam pelaburan, emosi merupakan suatu hal yang permainkan fungsi yang tinggi sekali.

 

Oleh kerana karakter pasaran saham yang acapkali turun dan naik (yang kebanyakannya jangan diramal mahupun dijustifikasikan), anda perlulah memiliki ketahanan emosi yang tinggi.

 

Masalah ini merupakan begitu penting terutama buat anda yang mau diawali dengan nilai investing, terkadang harga pasar yang jadi menurun bisa membuat anda was-was. Sesungguhnya, untuk mereka yang ketahui nilai sebenar suatu hal syer (disebut “intrinsic nilai “), saat harga jatuhlah mereka membeli kembali banyak syer!

 

Sehingga ini sedikit sejumlah pengetahuan yang bisa saya kongsikan dalam artikel ini. Saya mengharapkan anda memperoleh sedikit sejumlah pengetahuan yang berguna. Saya doakan anda berjaya dalam pelaburan anda!